FLAŞ HABER

Rio Paralimpik Oyunları’nda 'altın' yıl!

20 Eylül 2016 Salı 10:40

Rio Paralimpik Oyunları’nda 'altın' yıl! 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, 3 altın ile bugüne kadar oyunlarda kazandığı tüm altın madalyaları bu kez tek bir organizasyonda topladı.

Rio Paralimpik Oyunları’nda 'altın' yıl!
2016 Rio Paralimpik Oyunları, Türkiye’nin oyunlar tarihinde en fazla altın madalya kazandığı organizasyon olarak tarihe geçti. Organizasyonda 6. kez boy gösteren Ay-Yıldızlılar, 2004, 2008 ve 2012’deki birer altının ardından 2016’da elde ettiği 3 altın madalya ile en başarılı performansını sergiledi.
 
Rio’yu 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplam 9 madalyayla tamamlayan Türkiye, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda 10 madalya elde etmişti. Ay-Yıldızlı ekip, rekor sayıda sporcuyla temsil edildiği Rio’da golbol, atletizm, halter, masa tenisi, judo ve atıcılık olmak üzere 6 branşta kürsüye çıkmayı başardı.
 
SİFTAH NAZMİYE’DEN
 
İlk altın madalyamızı Nazmiye Muslu Muratlı elde etti. Kadınlar 41 kiloda mücadele eden milli halterci, 104 kiloluk kaldırışıyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı ve 2012 Londra’dan sonra üst üste ikinci kez paralimpik altın madalyası alan ilk sporcumuz olarak tarihe geçti.
 
KARDEŞLER KÜRSÜDE
 
Ay-Yıldızlılar masa tenisinde de altın çıkardı. Abdullah Öztürk, class 4 kategorisinde Türkiye’ye oyunlardaki ikinci altın madalyasını kazandırdı. Öztürk finalde Çinli rakibini 3-1 mağlup etti. Abdullah Öztürk, kardeşi Ali Öztürk ile birlikte katıldığı çift erkeklerde de bronz madalyayı boynuna taktı.
 
TAKIMDA BİR İLK
 

Son Avrupa şampiyonu Golbol Kadın Milli Takımı, 2016 Rio’da da altın madalya alarak, oyunlar tarihinde Türkiye’ye takım sporlarındaki ilk şampiyonluğunu getirdi. Sümeyye Özcan, Buket Atalay, Gülşah Düzgün, Seda Yıldız, Sevda Altunoluk ve Neşe Mercan’ın forma giydiği Milliler, 6’da 6 galibiyetle geldikleri finalde Çin’i de 4-1 yenerek mutlu sona ulaştı. Türkiye böylece oyunlardaki üçüncü altın madalya sevincini yaşadı.
 
TEK GÜMÜŞ KÜBRA’DAN
 
Masa tenisi class 7’de Kübra Korkut, finalde Hollandalı rakibine yenilerek ikincilikte kaldı ve ülkemize oyunlardaki
tek gümüş madalyayı kazandırdı. Judoda Mesme Taşbağ ve Ecem Taşın, atletizmde Semih Deniz, atıcılıkta Ayşegül Pehlivanlar da kürsünün üçüncü basamağına çıkarak bronz aldılar.
 
"TOKYO'DA ÇITAYI YÜKSELTECEĞİZ"

 
Bedensel Engelliler Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, 8 branşta 49 sporcuyla katıldıkları oyunlarda,
tarihin en başarılı sonucunu almaktan gurur duyduklarını söyledi.
 
Uztürk, “Rio’da unutulmaz müsabakalar oldu. Tarihimizde ilk kez 3 altın madalya kazandık. Elde ettiğimiz bu değerli sonuç, gelecek açısından hepimizi çok daha sorumlu kılacak. 2020 Tokyo’da bu çıtayı daha da yükseltmek için
şimdiden sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.
 
Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin de “Takım sporlarında gelen şampiyonluk, başarımızı daha da taçlandırdı” dedi.
 
34. SIRADA BİTİRDİK

 
Türkiye 3 altın, 1 gümüş, 5 bronz olmak üzere 9 madalya topladığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nı madalya sıralamasında 34’üncü basamakta tamamladı. Paralimpik Oyunları’na 1992 Barcelona’dan bu yana katılan ülkemiz, böylece 6 altın, 6 gümüş, 11 bronz olmak üzere toplam madalya sayısını 23’e yükseltti.
 
Türkiye bugüne kadar masa tenisinde 6, atıcılık, halter ve judoda 4’er, okçuluk ve golbolda da 2’şer, atletizmde 1 madalya kazandı. Çin, 107 altın, 81 gümüş, 51 bronzla 239 madalya kazanarak genel sıralamada zirvede yer aldı. Çin’i Büyük Britanya ve Ukrayna takip etti.
 
(HT Spor)
Anahtar Kelimeler

Yorum Gönder